22 Haziran 2008 Pazar

macır yemekleri

KARADAĞ/YEMEKLER

  • Tarhana
  • Kaşe
  • Goyu kaşe
  • Göce
  • Manca
  • Kesme
  • Kuskus
  • Kaçamak
  • Golaç
  • Bazlama
  • Gödek
  • Omaç
  • Papara
  • Obertnik
  • Kabak böreği
  • Tigalnik
  • Çevirme
  • Kapama
  • Rasul
  • Ahlât Turşusu
  • Höşmelin
  • Gortmaç

Tarana –Tarhana Çorbası:

Malzemeler: Un, hamur mayası, yoğurt, süt, tuz

Yapılışı:

Maya, yoğurt, süt, tuz, un ile karıştırılarak hamur haline getirilir. Bir-kaç gün bekletildikten sonra küçük parçalar haline getirilerek kurutulur. Kuruyan hamur parçaları elle ufalanır ve elenir. Elenen tarhana tekrar birkaç gün kurutulur.

Pişirilişi:

Tencereye bir miktar su ve suya göre bir miktar tarhana atılarak sürekli karıştırılır. Piştikten sonra, ince ince doğranan soğan ile sadeyağ tiganede (yağ tavası) kızartılarak, çorbanın içine dökülerek katıklanır.

Kaşe -Un Çorbası-:

Malzemeler: Un, su ve tuz

Bir miktar suya yeteri kadar un katılır ve karıştırılarak eritilir. Piştikten sonra sadeyağ ve soğan kavrularak katıklanır.

Koyu Kaşe:

Malzemeler: Un, su ve tuz

Bir miktar suya yeteri kadar un katılır ve karıştırılarak eritilir. Piştikten sonra tavaya dökülür ve bir kaşıkla tavaya yayılarak üstü süslenir ve sadeyağ ve soğan kavrularak katıklanır.

Tava Kaçamağı:

Malzemeler: Mısır unu, süt, yağ, su, kırmızıbiber, tuz.

Su kapta kaynamaya devam ederken mısır unu yavaş yavaş dökülür ve okla (oklava) ile karıştırılmaya başlanır. Hamur halini alan mısır unu oklavaya yapışmaz olunca kaçamağın pişirildiği anlaşılır. Tepsiye dökülerek üzeri düzlenir. Bir tavada yağ ve kırmızıbiber kızartılır üzerine süt eklenerek kaynatılır. Kaynayan süt kaçamağın üzerine dökülür ve servis yapılır.

Omaç:

Çocuğun doğumunun üçüncü günü yapılır.

Malzemeler: Mısır çöreği, yağ, şerbet

Önceden yapılmış olan mısır çöreği doğranır. Üzerine yağ ve şerbet ilave edilerek karıştırılır ve üstü kapatılarak bekletilir ve servis yapılır.

Golaç:

Malzemeler:

Buğday unu, yumurta, soda ve tuz

Un sıcak/ılık su işle karıştırılarak sıvı hamur haline getirilir. Hamura soda ve yumurta katılır ve karıştırılır. Hamur kabarınca, tikla denilen toprak kap veya sac, kızınca yağlanır. Sıvı hamur kızgın kabın üzerine kepçe ile dökülerek kızarması beklenir. Golaçın altı kızarınca ısran denilen sac ile çevrilerek üstüde pişirilir. Pişince sadeyağ veya don yağı ile yağlanır ve servis yapılır. Golaç ateşten çıkarılır çıkarılmaz sıcak iken yenmelidir.

Gortmaç:

Malzemeler: 2–3 litre yeni doğurmuş inek veya koyun/keçi sütü (sera), yereri kadar şeker.

Yapılışı: Süt yarım saat kadar kaynatılır, şeker ilave edilerek 5-10 dakika daha karıştırılarak pişirilir.


RUMELİ VE YEMEK KÜLTÜRÜ

Yöreler tanıtılırken yemek kültürlerinin de
ayrı bir yeri olduğunu görürüz. Çünkü; yemekleri yansıtır o yörenin gelenek göreneğini... Çünkü; yemekleri anlatır o yörenin örf adet ve ananelerini...
Çünkü; yemeklerdir haykıran tüm dünyaya o yörenin kimliğini, milliyetini... Ve; o yöreye özgüdür her zaman yenilip içilenler, kültürden içine tat olsun
diye birikimlerin katılıp, yaşanılanlarla harmanlanıp, sofralara sunulanlar...
Her ne kadar son yıllarda yeme alışkanlıklarımız gün geçtikçe değişiyor olsa da; bugün yer sofralarına bağdaş kurup da, soğanı kırarak, ekmeği banarak, yeme alışkanlıklarımız yerini modern yemek kültürüne bırakıyor olsa da, yine bir kültürdür yemek... Bir neslin, bir milletin alışkanlıklarının ve birikimlerinin kültüre yansımasıdır. Günümüz insanı bugün "fast food" denilen hızlı yiyecek
türlerinin esiri haline geliyor olsa da eski tatların, bizim tatlarımızın yerinin bir başka olduğunu düşünüyorum dostlar... Hele hele dünyanın sayılı mutfakları arasında yer alan Türk Mutfağı, dünyaca ünlü üç mutfak arasında olma özelliğini koruyorsa...
Bizler kendi damak zevkimizden gün geçtikçe
uzaklaşmaya başlıyoruz ne yazık ki. Şöyle dört dörtlük bir "Hünkâr Beğendi"nin, terbiyeli bir kağıt kebabın, ustasının elinden çıkmış bir hamur işinin yerini, bir
"Hamburger" tabi ki tutamayacaktır. Ancak hızlı yaşıyor oluşumuz, bizleri hızlı yemeye de zorlar oldu. Özellikle son yıllarda halkımızın bir insanın yapabileceği iş miktarından çok fazlasını
yapmaya çalışması ve daha çok kazanç elde etme hırsı bizleri damak zevkimizden de uzaklaştırmaya başladı.
Madem ki çok enerji harcayan işlerde çalışıyoruz, bol enerji veren yemeklerimizi de yemeli, hem kültürümüzü yaşatırken hem de gelecek kuşaklara da damak zevkimizi
aşılamalıyız diye düşünüyorum. Yemek; asırlardır kültürü ve yaşamı biçimlendirmiştir.
Asırların birikiminin bir yansımasıdır sofralarımız.......


KÖBETE
MALZEMELER (8 kişilik)

1 adet tavuk, 1,5 kg soğan, 1 su bardağı sıvı yağ, 1,5 kg un, 250 gr yoğurt, 2 adet yumurta, 2 tatlı kaşığı tuz, 2 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı salça.

Tavuk ateşte közlenir, parçalanır ve yıkanır. Tencerede kavrulur. Küçük küçük doğranmış soğanlar ilave edilir, her ikisinin de iyice kavrulması sağlanır. Tuz, karabiber ve salça ilave edilir, bir süre sonra ateşten indirilir. Ayrı bir tencerede un, yoğurt, yumurta ve biraz su ilave edilerek karıştırılır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır, 15 dakika dinlendirilir. Daha sonra elde edilen hamur ikiye ayrılır. Bir parçası oklava ile yuvarlak olarak, mümkün olduğunca ince bir şekilde açılır. Yufka haline gelen hamurun üzerine bir miktar sıvı yağ sürülür. Birkaç dakika bekletilen yufka, kol böreği şeklinde sarılır ve oklava ile tekrar bu defa katmer hamuru gibi açılır. Elde edilen hamur tepsiye yerleştirilir. İkinci parça hamura da aynı işlem uygulanır. Tepsinin altına konulan hamurun üzerine, tencerede kavrulan tavuk eti ve soğan karışımı düzgün bir şekilde yayılır. Bunun üzerine de ikinci hamur yufkası düzgün bir şekilde kapatılır. Bu işlemin ardından ikinci tencerede çırpılan un, yoğurt ve yumurta karışımı sürülür, fırına verilir. Üzeri kızardıktan sonra hafifçe ıslatılıp üstü örtülerek bir süre dinlendirilir ve servis yapılır.
(Bu yemek, Trakya yöresinde yaşayan Tatar kökenli kişiler tarafından daha çok pişirilmektedir


LUTUKA

LUTUKA

MALZEMELER (5 kişilik)
1,5 kg patlıcan, ½ kg çarliston biber, 1 kg domates, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı sirke, 1 demet maydanoz, 1 baş ezilmiş sarımsak.

Patlıcan, biber ve domatesler ateşte közlenir. Kabukları soyulup bir kap içine küçük küçük doğranır. Domateslerin suyunun kalmaması için kısa bir süre ateşte kavrulması iyi olur. Domatesin pişirilmesi sırasında içine ezilmiş sarımsak ilave edilir.

Karışımın pişmesinden sonra ayrı bir kapta doğranmış olan patlıcan ve biberlerin içine bu domates karışımı ilave edilir. Üzerlerine maydanoz ilave edilip servis tabağına alınır.



AKITMA

Malzemeler:

1 orta boy tavuk
1 orta boy soğan
1 fincan sıvı yağ
1 kilogram un
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Tuz

Yapılışı:

Su ve un bulamaç haline gelene kadar iyice çırpılır.
Ocakta kızdırılmış ve yağlanmış "saç kaya" denilen taş
üzerine bu taş yoksa, teflon bir tavaya karışımdan bir
cezve veya fincanla dökülür ve çöreğin altı üstü iyice
pişirilir. Çörekler soğuyunca küçük küçük kesilip bir
tepsiye konur.
Diğer yandan, doğranıp temizlenmiş tavuk biraz
kaynadıktan sonra içine soğan doğranıp kavrulur. Tuz
ve kırmızı biberi de ilâve edildikten sonra üzerine
çıkana kadar su koyulup biraz kaynatılır ve sıcak
olarak önceden tepsiye yerleştirilmiş olan çörekler
üzerine dökülür.

Afiyetolsun...

Kaynak Kişi:Fatma Ali
Yaşı: 75
Doğum yeri: Gümülcine (Komotini)
Yöre: )
Derleyen: İlknur Halil



BAL KABAKLI BÖREK
Malzemeler
750 gr.ya da 1 kg bal kabağı
1 kg.yufka
5 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı toz şeker
bir fıske tuz
2 su bardagı süt
Yapılışı

bal kabaklarını ayıklayıp yıkadıktan sonra rendeleyiniz(veya robotta).bir
fıske tuz,1,5 bardak seker ,4 yumurtanın tamamı ve l yumurtanın akını ve 1/4
bardak sıvı yagı,1,5 su bardağı sütü ekleyiniz.Sulu bir karışım elde
edeceksiniz.
Ayrı bir kaba 1/2 bardak süt 3/4 kalan yagımızı da ekleyerek karıştıralım.
derin bir tepsiye aralarına yag süt karışımını sürerek ikiye ayırdıgımız
kabaklı içi döşeyelim.en üstüne de 1 yumurtanın sarısı ve kalan yag süt
karışımını sürelim.175 derecede ısıttıgımız fırında 10 dk kadar yüksek ısıda
daha sonra 150 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim.Pistikten sonra en az
3 saat kadar dinlendirip servis yapabilirsiniz.
içi sulu gibi olsa da yumurtalar tutuyor ve degişik bir tatlı börek
oluyor.afiyet olsun


GURNİK

Malzemeler:

1 kg. Ispanak
2 orta boy kuru soğan
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay fincanı bulgur
1 yemek kaşığı kuru nane
250 gram ulaşık (çökelek)
1 kg. buğday unu
1 kahve fincanı sıvı yağ

Yapılışı:

Ispanaklar tuzla ovularak, içine küçük küçük doğranmış
kuru soğan, yumurta, önceden ıslatılmış bulgur, nane
ve ulaşık iâve edilerek iyice harmanlanır.
Başka bir yerde, buğday ununa ılık su ve tuz ilâve
edilerek bulamaç haline gelene kadar karıştırılır.
Un ve sudan elde edilen karışımın yarısı sıvı yağ ile
önceden yağlanmış tepsiye dökülür, diğer yarısı da
araya konan ıspanaklı karışımın üzerine dökülür ve
kızgın fırında yarım saat pişirilir.

Afiyet olsun...

Kaynak Kişi: Fatma İsmail
Yaşı: 76
Doğum yeri: Kozluköy (Ariana)
Yöre: Gümülcine (Komotini)
Derleyen: İlknur Halil

KAŞIK HELVASI

Malzemeler:

1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un
1 avuç soyulmuş badem
1 su bardağı toz şeker
2 çay fincanı su

Yapılışı:

Sıvı yağ tencerede hafif kızdırıldıktan sonra, içine
yavaş yavaş karıştırılarak un ilâve edilir. Ardından
bademler de katılır ve 10 dakika hafif ateşte
kavrulur.
Başka bir yerde şeker ve su karıştırılarak şerbet
yapılır.
Sıcak şerbet, kavrulmuş helvanın içine yine yavaş
yavaş karıştırılarak ilâve edilir ve hafif ateşte bir
- iki dakika pişirilir. Hafif soğuduktan sonra
helvanın üstü bir kaşık yardımı ile düz hale getirilir
ve yine ıslatılmış bir kaşıkla helvadan alınıp şekil
verilerek bir tepsiye dökülür.

Afiyet olsun...

Kaynak Kişi:Fatma İsmail
Yaşı: 76
Doğum yeri: Kozluköy (Ariana)
Yöre: Gümülcine (Komotini)
Derleyen: İlknur Halil


KATIK

2 KG yaglı süt
2 yemek kaşığı maya icin yoğurt
1/2 kg kadar dogranmış biber

Sütü mayalayacağımız tencerede kaynatalım.Yıkayıp ayıkladığımız biberleri
arzunuza göre kıyalım.Biber her çeşıt olabilir.Hatta sarı yeşil ve kırmızı
karışık kullanabilirsiniz.
sütümüz kaynagığında ocagı kapatıp kıydıgımız biberleri tencerenin içine
atalaım ve kapagını kapatalım.Süt mayalanacak kıvama(kucuk parmagınızı
yakmayacak kadar)geldiği zaman içinceki biberlerle beraber
mayalayalım.Yogurt oldugunda bırka saat bekletıp bir torbada süzelım.Biberin
lezzeti de yogurdumuza gececeginden biberli yogurt eskı deyimizle katık
hazır olacaktır.servis tabagınızda zeytınyagı katı yumurta zeytın dere otu
ıle süsleyebilirsiniz.

katıgın orjinal yapılışı böyle degil.Selanik kırsallarında yapılan bu
lezzetlı yıyecek için yarı geçirgen küçük küpler kullanırlarmış.Sütü biberle
mayaladıktan ve de küçük küplere bastıktan sonra topraga gömerlermıs,kışa
kadar bu küplerde yogurdun fazla suyu süzülür kıslık katık
olurmuş.bilgilerinize..
afiyet olsun

MAGLUBE

MAGLUBE

Maklube (4 Kişilik)

Malzemeler:
750 gram kuşbaşı et
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı sıcak su
3-4 adet orta boy patates,
1 çay bardağı konserve bezelye,
1 adet orta boy havuç,
tuz, karabiber,
1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
Pilav için:
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı sıcak su
Yarım su bardağı mısırözü yağı,
Tuz
Patatesleri kızartmak için:
1 su bardağı sıvı yağ,
1 adet et suyu tableti (arzuya göre)


HAZIRLANIŞI :
Pirinci sıcak tuzlu suda 15-20 dakika bekletelim.
a- Etleri düdüklü tencereye alalım. Üzerine biraz çıkacak kadar sıcak su ekleyelim. Orta hararetli ateşte haşlayalım. Etler yumuşadığında içine tereyağını, tuzu ve karabiberi ekleyip, 5 dakika daha pişirelim. Konserve bezelyeleri ve haşlayıp, küp küp doğradığımız havucu ekleyip, yayvan bir tencereye yerleştirelim.
b- Patatesleri yarım parmak kalınlığında yuvarlak dilimler halinde keselim. Kızgın sıvı yağda yarı yarıya pişecek şekilde kızartalım. Etlerin üzerine bir sıra patates döşeyelim. Arzuya göre tencerenin kenarlarına da bir sıra patatesi dik olarak yerleştirelim.
c- Pirinçlerin suyunu süzüp, nişastası gidene dek birkaç su yıkayalım. Sularını süzelim. Ayrı bir tencereye sıvı yağı alıp, kızdıralım. Pirinçleri şeffaflaşana dek kavuralım. Kavrulan pirinçleri yayvan tenceredeki patateslerin üzerine yayalım. 3 su bardağı sıcak suya arzuya göre 1 et suyu tabletini ve yeterince tuzu ilave edip, karıştıralım. Et suyu eridiğinde tencerenin kenarından yavaşça suyu boşaltalım. Tencerenin kapağını örtüp, ağır ateşte pirinçler suyunu çekip, üzeri göz göz olana dek pişirelim. Ateşten alıp, tencerenin üzerine temiz bir bez örterek 15 dakika demlenmeye bırakalım. Tencereyi düz bir servis tabağına ters çevirerek yemeğimizin şeklini bozmadan özenle çıkartalım

KAÇAMAK

MALZEMELER (6 kişilik)

8 su bardağı su, Aldığı kadar mısır unu, 20 gr tereyağı, Tuz,

Üzeri için: Lor peyniri

Suyu bir tencereye alıp kaynatın. Tuzunu ekleyip karıştırın. Mısır ununu azar azar eklerken tahta kaşıkla sürekli karıştırın. Kek hamuru kıvamına gelince tahta kaşığı 2-3 yerine batırıp 1 dakika daha pişirerek suyunu çektirin. Katılaşınca ocaktan alıp tepsiye boşaltın.

Tereyağını bir tavada kızdırıp üzerine gezdirin. Tahta kaşıkla yedirerek iyice karıştırın. Kaşığın sırtı ile üzerini düzeltin. Lor peyniri serpiştirip sıcak olarak servis yapın.

DAMAT PAÇASI

DAMAT PAÇASI

MALZEMELER (6 kişilik)

1 adet tavuk göğsü, 2 kaşık margarin, 3 çorba kaşığı yoğurt, 3 diş sarımsak, 2 adet yumurta sarısı, 3 çorba kaşığı un, 2 çay kaşığı tuz, 3 adet hazır yufka, 2 kaşık sirke.

Tavuk eti ince ince ve küçük parçalar şeklinde doğranır, bir kap içinde ateşte bir miktar su ile haşlanır. Yufka parçalara ayrılarak bir tepsiye dizilir ve çok kısa bir süre fırında kızartılır. Fırından alınan yufkaların üzerine 1 bardak tavuk suyu dökülür ve yumuşamaları için 5 dakika tekrar ısınmış fırına konulup bekletilir. Fırından alınan yufkaların üzerine haşlanmış tavuk parçaları dizilir. Ayrı bir kapta, tavuk etinden elde edilen tavuk suyu, margarin, ezilmiş sarımsak, yoğurt, yumurta sarısı ve un mikserle çırpılır. Ardından bir süre ateşte pişirilir. Ateşten alınan karışıma sirke ilave edilir ve karıştırılır. Hazırlanan bu sos tavuklu yufkaların üzerine dökülür. İstenirse üzerine kızdırılmış tereyağ ve pul biber karışımı eklenebilir.

CİĞER SARMA

CİĞER SARMA

MALZEMELER (5 kişilik)

1 takım kuzu ciğeri, 1 adet kuzu gömleği (iç yağlı kısmı), 1 su bardağı pirinç, yeterince sıvı yağ, 1 adet yumurta sarısı, 1 demet maydanoz, 2 çorba kaşığı nane, 5-6 adet taze soğan, 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 bardak su.

Ciğerin tamamı küçük küçük doğranır. Taze soğan ile birlikte kavrulur ve pirinç ilave edilir. Kavrulmasına devam edilen karışımın içine nane, tuz, karabiber ve bir miktar su ilave edilir. Ateş kısılarak bir süre daha pişirilmeye devam edilir.

Diğer tarafta kuzu ciğeri gömleğinin ılık suda açılması sağlanır. Açılan gömlek küçük parçalara ayrılır. Her parça düzgün sarılması için küçük bir kase içine yerleştirilerek, hazırlanan karışım içine konulur. Tüm parçalar doldurulduktan sonra bir tepsi yağlanır ve bunun içine yerleştirilir.

Yumurta çırpılarak bu parçaların üzerine sürülür. Bir bardak su da ilave edilip, orta sıcaklıktaki bir fırında bir süre pişirilir. Üzeri kızardıktan sonra fırından alınıp servis yapılır.

POPARA

Malzemeler:

2-3 baş kuru soğan.
4-5 olgun domates.
2 yumurta.
1 kahve kaşığı kımızı biber.
Yarım kahve kaşığı kara biber.
Yarım su bardağı ılık su.
2-3 dilim bayat ekmek.
2-3 yemek kaşığı tereyağı.
Yeteri kadar tuz.

Yapılışı:

Soğan ve domates küçük küçük doğranıp kavrulur, içine
yumurtalar ilave edilip karıştırılır. Tuz, karabiber,
kırmızı biber eklendikten sonra, içine ılık su katılır
ve bir süre daha kaynatılır. Bu karışım, önceden bir
tepsi içine küçük küçük doğranmış bayat ekmekler
üzerine dökülür. Bunların üzerine de kavrulmuş
tereyağı gezdirilir.

Afiyet olsun...

Kaynak Kişi: Fatma İsmail
Yaşı: 76
Doğum yeri: Kozluköy (Ariana)
Yöre: Gümülcine (Komotini)
Derleyen: İlknur Halil


KAŞLI MALAY

Malzemeler:

3 yumurta
2 pırasa
Bir su bardağı süt
Bir tatlı kaşığı tuz
Mısır unu

Yapılışı:

Yumurtalar bir kabın içinde iyice çırpıldıktan sonra,
içine süt ve tuz ilave edilir. Bulamaç haline gelene
kadar da, bu karışıma mısır unu ilave edilir. Son
olarak, doğranmış pırasalar da katıldıktan sonra, bu
karışım önceden yağlanmış orta boy bir tepsiye
dökülüp, kızgın fırında pişirilir.

Afiyet olsun...

Kaynak Kişi:Lütfiye Ahmet
Yaşı: 48
Doğum yeri: Gümülcine (Komotini)
Yöre: )
Derleyen: İlknur Halil


YUMURTALI ÇÖREK

Malzemeler:

3 yumurta
1 bardak süt
Biraz tuz
Yarım tatlı kaşığı karbonat
Kaldırdığı kadar un

Yapılışı:

Yumurtaları iyice çırptıktan sonra içine tuz, süt,
karbonat eklenir ve bulamaç haline gelene kadar
çırpılarak un ilave edilir. Elde edilen bu karışımdan,
birer yemek kaşığı alınıp önceden kızdırılmış yağa
dökülür ve altı üstü kızartılır. İsteğe göre üzerine
toz şeker de serpilebilir.

Afiyet olsun...

Kaynak Kişi:Lütfiye Ahmet
Yaşı: 48
Doğum yeri: Gümülcine (Komotini)
Yöre: )
Derleyen: İlknur Halil

KEŞKEK

Malzemeler:

1 1 kilogram taşta çekilmiş bulgur
1 1 küçük tavuk
250 gram tereyağı
Tuz

Yapılışı:

Temizlenip haşlanmış tavuk, küçük küçük doğranır ve
akşamdan ıslatılmış buğdayla karıştırılır. Daha sonra
bu karışım tavuk suyu ile tuzu ilâve edilerek pişene
dek kaynatılır. Pişince üzerine kavrulmuş tereyağı
gezdirilir.

Afiyet olsun...

Kaynak Kişi:Zeynep Ali
Yaşı: 83
Doğum yeri: Gümülcine (Komotini)
Yöre: )
Derleyen: İlknur Halil


AŞURE

Malzemeler:

4 - 5 avuç aşurelik buğday
1 avuç pirinç
1 avuç fasulye
1 avuç nohut
1 avuç kuru çekirdeksiz üzüm
6 - 7 tane incir
1 kahve fincanı gülsuyu
2 - 3 avuç fındık ya da ceviz içi ve tarçın 5 - 6 su
bardağı şeker

Yapılışı:

Akşamdan buğday, fasulye ve nohut ayıklayıp yıkanır,
ayrı ayrı ıslatılır, buğday ve pirinç beraber
haşlanır. Önceden ıslatılmış nohut ve fasulyeler de
bunların içine katılır ve bir süre hepsi birlikte
kaynatılır. Daha sonra şeker ve yıkanıp ayıklanmış
kuru üzümler katılır. Ateşten alınmadan 5 - 10 dakika
evvel küçük doğranmış incir ve gül suyu ilave edilir.
Piştikten sonra içine ceviz, dövülmüş fındık ve tarçın
atılır.

Afiyet olsun...

Kaynak Kişi:Zehra Ali
Yaşı: 60
Doğum yeri: Kurcalı (Likio)
Yöre: )
Derleyen: İlknur Halil

Hiç yorum yok: