18 Haziran 2008 Çarşamba

KARAMAN YEMEKLERİ

TARİFİN ADI : Arabaşı Çorbası
[size:3]


MALZEMELER Miktarı

Piliç irisinden 1 adet
tereyağı yarım kg.
kurutulmuş acı biber 10 adet
pulbiber 1 tatlı kaşığı
etsuyu 10 su bardağı
su
kornişon biber
limon
un
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 10 kişilik

YAPILIŞI: Arabaşı çorbası, arabaşı ve hamur olmak üzere iki bölümlüdür.
ÇORBA: Büyükçe bir tavada tereyağı eritilir. Unun bir kısmı tavaya dökülür rengi kahverengioluncaya kadar (meyene şeklinde) kavrulur. Kavrulan bu un büyük bir tencereye alınır. Daha önce haşladığımız tavuk suyu yavaş yavaş karıştırılarak tencereye dökülür. Un çorbası kıvamına getirilir. Kurutulmuş acı biber, tuz ve yeteri kadar su ilave edilir. 45 dakika kaynatılır. Haşlanmış tavuk didilerek etleri bu suyun içine atılıp kaynatılabilir veya çorba sofraya konduğunda sonradan da ilave edilebilir. Çorbaya yeneceğinde limon sıkılır, pul biber ilave edilebilir ve yanında kornişon turşu yenebilir. HAMUR: Bir kapta ılık suya un bulanır. Daha sonra bu bulamaç tencerede kaynayan suya yavaş yavaş dökülerek karıştırılır ve bir müddet pişirilir. Belli kıvama geldikten sonra tepsi veya siniye yaklaşık 1,5 cm. kalınlığında ince olarak dökülür. Hamur soğumaya bırakılır.
Tahta kaşık ile alınan hamur tasa konan arabaşı çorbasına batırılarak hamur çorba suyu ile
çiğnemeden yutulur. Mide ve barsak tembelliğine iyi gelir.


TARİFİN ADI : Toyga Çorbası
MALZEMELER Miktarı

Bulgur iri bulgur 1 Su bardağı
nohut 1 Su bardağı
ince kıyılmış et 200 gr.
yoğurt süzme yoğurt 500 gr.
tereyağı 3 çorba kaşığı
nane 1 çay kaşığı
kırmızıbiber 1 çorba kaşığı
yumurta 1 adet
un 2 çorba kaşığı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 6 kişilik

YAPILIŞI: 1) Yoğurt, yumurta ve un iyice çırpılır. 2) Bu karışıma et, bulgur, nohut, katılarak sürekli karıştırılarak kaynatılır. 3) Kaynayan çorba piştikten sonra ocaktan indirilir. 4) Bir tavada eritilen tereyağına nane ve kırmızıbiber de katılır ve pişmiş olan çorbanın üzerine dökülür.

TARİFİN ADI : Tarhana Çorbası
MALZEMELER Miktarı
Tarhana 3 Yemek Kş.
Su 5 Su brd.
Salça 1 Yemek Kş.
Margarin 50 Gr.
Tuz Nane
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 4 kişilik

YAPILIŞI:
1 Su bardağı suda tarhana pişirilmeden en az 1 saat önce ıslatılır. Tencerede salça ve nane, yağ hafif karıştırıldıktan sonra 4 su bardağı su ve ezilmiş tarhana ilave edilerek tuz atılır. Devamlı karıştırılarak koyulaşması ve topaklanmaması sağlanır. Kaynayınca karıştırma bırakılır. 5 dakika daha kaynayan tarhana servise hazırdır.
MALZEMELER Miktarı ı
Yoğurt (yağsız süzme yoğurt) yarım kilo
Nane 1 tatlı kaşığı
Pul biber 1 tatlı kaşığı
tereyağı 250 gr.
HAMUR İÇİN:
Yumurta 1 adet
Su 1 çay bardağı
tuz 1 çay kaşığı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 kişilik

YAPILIŞI: Hamuru: Bir yumurta, 1 çay bardağı su, tuz, bir kaba konur. Üzerine un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında oluncaya kadar yoğrulur. Bir tane beze halinde elde yuvarlanıp, merdane ile kalın yufka halinde açılır. 1 cm.'lik kareler halinde küçük küçük kesilir ve bir bez üzerinde 1 gün kurutulur. Çorbanın yapılışı: 1 litre suyu kaynatıp kestiğimiz hamurun bir çay bardağını alırız. Geri kalanını kaynayan suyun içine koyarız. Hamur yumuşayınca ocağın altını kapatırız. Bu erişteli suyun içine yoğurdu karıştırarak koyarız. Bir tavada yağı eritip ayırdığımız 1 çay bardağı erişteyi yağa atıp pembeleşinceye kadar kavururuz. Üzerine nane, pul biber, tuz ilave ederek yoğurtlu eriştenin üzerine dökerek servis yaparız.

Sulu Pilav
MALZEMELER Miktarı
Kıyma (zıygıç) kemikli kuru kıyma 250 gr.
tereyağı 2 yemek kaşığı
margarin 2 yemekkaşığ
sivribiber 2 adet
domates 2 adet
bulgur (Köftelik) 1 su bardağı
salça 2 çorba kaşığı
tuz 1 çorba kaşığı
su 5 su bardağı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 6 kişilik

YAPILIŞI: Bir tencerede kıyma kavrulur, daha sonra tereyağı ve margarin ilave edilerek yağ eritilir. Önceden hazırlanan ince kıyılmış domates, yeşil biber eklenerek güzelce kavrulur. Bulgur salça ve tuz konularak 5-10 dakika kadar kavurma işlemi devam eder. Son olarak suyu konarak kısık ateşte 25-30 dakika kadar kaynatılır. Servis sıcak yapılarak yanında kuru soğan ile yenir.

TARİFİN ADI : Sakala Sünen
MALZEMELER Miktarı
Erişte ev eriştesi 250 gr.
mercimek yeşil mercimek 250 gr.
kıyma 300 gr.
soğan 1 adet
salça 1 yemek kaş.
tuz 1 tatlı kaşığı
karabiber 1 tatlı kaşığı
tereyağı 150 gr.
su 5 su bardağı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 6 kişilik

YAPILIŞI: Mercimek akşamdan ayrı bir kaba ıslatılır. Bir tencerede tereyağı eritilir, çok ince doğranmış soğanlar içine atılır, pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma ilave edilerek kavurma işlemi devam eder. Yumuşatılmış mercimek, erişte ilave edilir. Salça, tuz ve karabiber de konarak karıştırılır, su ilave edilir. Mercimek ve erişte pişinceye kadar orta harlı ateşte pişirilir. Besin maddesi yüksek tadı güzel bir çorbadır. Mercimekli erişte çorbası da denir. Genelde yemeklerden önce yenebileceği gibi tek başına yemek olarak da servis yapılabilir.

TARİFİN ADI : Etli Bamya
MALZEMELER Miktarı
Kuşbaşı et 300 gr.
Bamya yarım kilo
kuru soğan 2 adet
domates 3 adet
yeşil biber 2 adet
sıvı yağ 1 çay bardağı
tuz 1 çay kaşığı
limon tuzu 1 çay kaşığı
salça 1 yemek kaşığı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 kişilik

YAPILIŞI:
Bir tencerede etler yağla birlikte yumuşayıncaya kadar pişirilir. İçine soğan ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerine küp şeklinde doğranmış domatesler ve doğranmış
biber ilave edilir. 1 yemek kaşığı salça ve yeterince tuz katılıp karıştırılır. Bamyalar ilave edilir ve üzerini örtecek kadar su eklenerek bir taşım kaynatılır sonra limon tuzu ilave edilir ve bamyalar pişinceye kadar pişirilir, sıcak olarak servis yapılır.

TARİFİN ADI : Şiş Kebap


MALZEMELER Miktarı
Kuşbaşı et 1 kg
Domates 3 adet
sivri biber 6 adet
zeytinyağı 1 fincan
limon 1 adet
kekik 1 çay kaşığı
soğan 1 adet
tuz 2 çay kaşığı
karabiber 1 çay kaşığı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 10 Kişilik

YAPILIŞI:1) Bir kap içine kuşbaşı et, zeytinyağı, limon suyu, kekik, soğan, tuz, karabiber konup karıştırılır. 4-5 saat dinlendirilir. 2) Biber ve domateslerde et büyüklüğünde kesilir. 3) Şişlere et, domates, biber sırası ile dizilip, kömür ateşinde çevrilerek pişirilir.

TARİFİN ADI : Patlıcan Kebap



MALZEMELER Miktarı
Patlıcan 1kg.
Domates 5 adet
yeşil biber 15 adet
kıyma 750 gr.
Tuz 2 çay kaşığı
Karabiber 1 çay kaşığı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 Kişilik
YAPILIŞI:1) Kıyma, tuz ve karabiber yoğrulur. Yarım limon büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapılır. 2) Patlıcanlar yıkanıp, kurulanır. Üçer parmak genişliğinde halkalar şeklinde kesilir. 3) Şişe, bir patlıcan, bir köfteyi sırası ile dizip, şişler kömür ateşinde çevrilerek iyice pişirilir. 4) Pişirilen patlıcan ve köfteler yayvan bir kap içine çıkarılır. Aynı şekilde 4 parçaya bölünmüş domatesler ile biberler de kömür ateşinde közlenip patlıcanlar üzerine yerleştirilir ve kapak kapatılıp, çok kısık ateş üzerinde 1-2 dakika tuttuktan sonra üzeri kapalı yarım saat dinlendirildikten sonra servis yapılır.

TARİFİN ADI : Kabak Çullama


MALZEMELER Miktarı

Kabak orta boy yemeklik kabak 1 adet
Karabiber 1 çay kaşığı
Pul Biber 1 çay kaşığı
tuz 1 çay kaşığı
kabartma tozu 1 çay kaşığı
nane 1 çay kaşığı
yumurta 3 adet
un 1 Su bardağı
Sıvı Yağ 1 Su bardağı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 kişilik

YAPILIŞI: Kabak yıkanıp rendenin ince bölümünde rendelenir. Rendelenmiş kabak bir kaba konur. Aynı kabın içine 3 yumurta, 1 kaşık tuz, karabiber, kırmızı biber, nane, kabartma tozu ve un konarak iyice çırpılır, karıştırılır. Bir kaba sıvı yağ konarak ateşte ısıtılır. Isıtılan yağın içine birer kaşık karışımdan konarak pembeleşinceye kadar kızartılır ve kızartılan kabak çullamaları bir tabağa alınarak servis yapılır.

NOT: Bu işlem kabak rendelenme yerine yuvarlak doğranıp, elde edilen karışımla kaplanıp, kızartılarak da yapılabilir.

TARİFİN ADI : Piliç Dolması


MALZEMELER Miktarı
Piliç 3 adet
Margarin 3 çorba kaşığı
Domates 3 adet
Tuz 1 tatlı kaşığı
Pilicin kızardığı yağlı su 2 Su bardağı
Margarin 3 çorba kaşığı
Toz şeker 2 tatlı kaşığı
Çam fıstığı 2 tatlı kaşığı
Kuş üzümü 1 çorba kaşığı
Piliçlerin ciğeri
Pirinç 2 Su bardağı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 Kişilik


YAPILIŞI: Bir tencereye margarin koyarak kızdırılır. İçi-dışı temizlenmiş, yıkanmış, ve ayakları gerisine geçirilmiş ve tuzlanmış 3 adet piliç tencereye koyularak tencerenin kapağını kapatmak suretiyle piliçlerin iki tarafı da kızartılır. Her tarafı nar gibi olması için az kuvvetteki ateşte 20-30 dakika arasında kızartmaya bırakılır.Kızaran piliçler kol, göğüs, but, sırt olmak üzere parçalara ayrılır. Ayrı bir tarafta 3 çorba kaşığı margarin eritilir, üzerine zarı soyularak küçük doğranmış ciğer ilave edilerek yağda sote edilir ve pilavda kullanılmak üzere bir kenara konulur. PİLAV İÇİN: 7 çorba kaşığı margarin, çam fıstığı ve küçük doğranmış bir baş soğan ile kavrulur, sonra ayıklanmış ılık tuzlu suda bekletilmiş suyu süzülüp, iyice yıkanmış ve suyu iyice süzdürülmüş 2 bardak pirinç ilave ederek 10 dakika kavrulur. Sonra sırası ile birer kahve kaşığı karabiber, tarçın, bahar, 3 bardak et suyu, kuş üzümü, tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, soyulup, küçük doğranmış domates katılarak önce kuvvetli, sonra orta ateşte pişirilir. Suyunu çeken pilava kıyılmış dereotu, sote edilmiş ciğer katılarak biraz daha pişirilir. Pilav dinlendirildikten sonra tabağa alınır, üstlerine piliçler oturtulmuş olarak servis yapılır.


TARİFİN ADI : Salçalı Köfte
MALZEMELER Miktarı
Kıyma 600 gr.
Baş soğan 1 adet
Ekmek içi 2 dilim
Yumurta 1 adet
Maydanoz 1 demet
Tuz 1 tatlı kaşığı
Karabiber 1 çay kaşığı
SALÇASI İÇİN:
Margarin 3 çorba kaşığı
Domates salçası 3 çorba kaşığı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 kişilik

YAPILIŞI: Kıyma rendelenmiş soğan, yumurta, ıslatılmış sıkılmış iki dilim bayat ekmek, tuz ve karabiber ile 5 dakika yoğrulur. İnce kıyılmış maydanoz da katılarak bir süre daha yoğrulur ve ceviz büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlanır. Bir tencereye margarini koyarak az kızdırılmalı ve içine köfteler ilave edilmelidir. Tencereyi arada bir sallamak suretiyle köftelerin kızarması sağlanır. Sonra salça da ilave ederek, 2 bardak su katılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Orta kuvvetteki ateşte 15-20 dakika kadar pişirilir ve köfteler salçası ile birlikte tabağa alınarak servis yapılır.

TARİFİN ADI : Karnıyarık


MALZEMELER Miktarı
Patlıcan 5 adet
Kıyma 250 gr.
kuru soğan 4 adet
sarımsak 1 baş
tuz 1 tatlı kaşığı
karabiber 1 çay kaşığı
salça 1 yemek kaşığı
domates 2 adet
yeşil biber 4 adet
margarin 100 gr.
Su 3 su bardağı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 kişilik

YAPILIŞI: Patlıcanlar soyulur, tüm olarak sıvı yağda kızartılır. Sonra bir tepsiye dizilir ve içleri doldurulacak şekilde ortadan açılır. Margarin bir tencereye konur, sırayla ince kıyılmış soğan, sarımsak, kıyma ilave edilir. kıyma kavrulduktan sonra biber, domates ve salça konur. Bu karışım patlıcanların içine doldurulur. Üzerleri domates ve yeşil biberle süslenir. 3 bardak su ile 20 dakika pişirilir. Yemek servise hazırdır.

TARİFİN ADI : Saç Kavurma

MALZEMELER: Miktarı
Et (koyun eti) 1 kg.
Baş soğan 5 adet
Sıvı yağ 2 çorba kaşığı
Margarin 1 çorba kaşığı
Domates 2 adet
Su 2 bardak
Tuz 1 tatlı kaşığı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 6 Kişilik

YAPILIŞI: Bir tencereye sıvı yağ ile margarini koyarak kızdırmalı, sonra bu yağa aşağı yukarı iki-üç santim boyunda yarım santim eninde ince ve uzun parçalara doğranmış koyun eti ilave ederek, etler iyice kızarmış bir renk alıncaya kadar karıştırmak suretiyle kavurmalı, sonra da kavrulmuş bu etlere piyaz soğanı denen yarım ay şeklinde doğranmış soğanın yarısını ilave ederek, soğanlar pembe bir hal alıncaya kadar bunları da karıştırarak kavurmakta devam etmelidir. Doğranmış 2 adet domates ilave ederek, domatesler suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam etmeli, sonra da tuz ve kalan soğanları da ilave ederek beraberce bir beş dakika daha pişirdikten sonra, iki-üç defada olmak üzere 2 bardak sıcak su katmalı ve etler iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte bir-iki saat pişirilmelidir.

TARİFİN ADI : Zülbiye


MALZEMELER: Miktarı
Et (yağlı eğey tarafından) ½ kg.
Soğan ufağı (Göver) 1 kg.
Yağ 3 kaşık
Domates (veya 1 kaşık salça) 4 adet
Tuz 1 tatlı kaşığı
Kırmızı toz biber 1 çay kaşığı

[img]Tarifin kaç kişilik olduğu:[/b]6 kişilik

YAPILIŞI:Et yıkanır. Haşlanır. Soğanlar ufaksa bütün olarak, büyükse dörde bölünerek etin üzerine konur. Yağ, salça veya domates, biber ve tuzu ilave edilir. Çok hafif ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
NOT: İstenirse etle beraber bir avuç nohut ilave edilir ve pişirilir.


TARİFİN ADI : Fasulye piyazı


MALZEMELER: Miktarı
Kuru Fasulye 1 Su bardağı
Yumurta 3 adet
Soğan 2 adet
Domates 2 adet
sivri biber 5 adet
zeytin 15 adet
zeytinyağı 1 çay bardağı
sirke 1 çay bardağı
karabiber 1 çay kaşığı
kırmızıbiber 1 çay kaşığı
tuz 1 çay kaşığı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 6 kişilik


YAPILIŞI: 1) Akşamdan suda ıslatılıp, haşlanan fasulyeler, soğuk sudan geçirilip bir kaseye konulur. 2) İnce halkalar şeklinde doğranan soğan, ince doğranmış yeşil biber, maydanoz, tuz, karabiber, kırmızıbiber, doğranmış domates, yumurta, zeytin tanesi ilave edilir. 3) Zeytinyağı ve sirke katılıp karıştırılır. 4) Hazırlanan karışım servis tabağına alınıp, isteğe göre süslenir.

TARİFİN ADI : Calla


MALZEMELER Miktarı

Koyun veya kuzu eti eğey tarafından 1 kg.
patlıcan kemer patlıcan 3 adet
soğan 1 adet
sivri biber 6 adet
domates 2 adet
salça (domates salçası) 1 çorba kaşığı
tuz 1 çay kaşığı
sarımsak 1 baş
baharat 1 çay kaşığı
içyağı koyun iç yağı (el içi kadar)
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 4 kişilik

YAPILIŞI: Toprak tencerenin tabanına iç yağı serilir. Önceden hazırlanmış olan et parçaları üzerine güzelce döşenir, hafif tuz ekilir. Etin üzerine daha önce hazırlanmış olan patlıcan, soğan, biber, sarımsak ve domatesler güzelce yerleştirilir bir miktar tuz konur. (Herhangi bir sıvı yağ, katı yağ ve su konmaz) Tencerenin kapağı kapatılır, kenarları hamur ile güzelce sıvanarak kuvvetli ateşin üzerinde (kömür maltızında) 1 saat kadar pişirilir, ateş üzerinden sökülerek servis tabaklarına konur veya tencereden de servis yapılır. Sıcak servis yapılır


TARİFİN ADI : Topalak

MALZEMELER Miktarı

nohut 1 Su bardağı
bulgur köftelik bulgur yarım Su bardağı
un 4 Su bardağı
kemikli et kuzu eti 250 gr.
salça biber ve domates karışımı 3 çorba kaşığı
kırmızı biber 1 çorba kaşığı
fesleğen 1 çay kaşığı
tuz 1 çay kaşığı
soğan 1 adet
sıvı yağ 5 çorba kaşığı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 6 kişilik

YAPILIŞI: 1) Nohut önceden haşlanır. 2) Kemikli et kendi suyu ile kavrulduktan sonra 2 litre su ile pişirilir. 3) Un, bulgur, biber, tuz ve fesleğen karıştırılarak yeteri kadar su ile yoğrulur. 4) Küçük köfteler yapılır. 5) Yapılan köfteler, kaynamakta olan etli suya ilave edilir. 6) Nohut da ilave edilerek 20 dakika kadar pişirilir. 7) Diğer taraftan bir tavaya yağ konularak, soğanlar ince ince doğranıp ilave edilir. Soğanlar pembeleşince salçası katılır. 8) Kaynamakta olan yemeğe ilave edilerek 10 dakika daha pişer. 9) Arzuya göre sarımsaklı yoğurtla birlikte yenilebilir.


TARİFİN ADI : Keşkek


MALZEMELER Miktarı

Buğday aşurelik buğday 4 Su bardağı
tereyağı 1 kg
kemikli kuzu eti 250 gr.
sumak 2 çorba kaşığı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 8 kişilik

YAPILIŞI: 1) Buğday, kemikli et ile birlikte pişirilir. 2) Pişen keşkek bir tepsiye alınır. 3) Diğer taraftan bir tavada eritilen tereyağı, tepsideki keşkeğin üzerine gezdirilir. 4) Servise hazır hale gelen keşkeğin üzeri sumak ile süslenerek servis yapılır.


TARİFİN ADI : İlisıra dolması


MALZEMELER Miktarı
kıyma yarım yağlı kuzu 600 gr.
bulgur pilavlık 2 su bardağı
patlıcan kemer patlıcan 3 adet
soğan kuru soğan 2 adet
sivri biber 2 adet
tereyağı 3 çorba kaşığı
salça domates salçası 3 çorba kaşığı
maydanoz 1 demet
yoğurt süzme 1 kase
kırımızı biber 1 tatlı kaşığı
karabiber 1 çay kaşığı
tuz 1 tatlı kaşığı
sarımsak 1 baş
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 kişilik

YAPILIŞI: Tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı ile 1 çorba kaşığı salça karıştırılarak kızartılır. Ayrı bir tepsiye kıyma, bulgur ve diğer malzemeler karıştırılarak 2 dakika elimiz ile ovulur. Hazırlanan dolma içi el içinde yuvarlanarak daha önceden 1 cm x 10 cm ebadında dilinmiş olan ince patlıcanlar el içinde yuvarlanan oval şekildeki harcın dışına uzun şekilde konur ve tencereye yerleştirilir. Daha sonra üzerine yeteri kadar et suyu dökülerek 20 dakika normal ateşte pişirilir. 10 dakika dinlendirildikten sonra daha önce hazırlamış olduğumuz sarımsaklı yoğurt üzerine dökülerek sıcak servis yapılır.
Karaman ile Yollarbaşı kasabasına özgü bir yemek çeşididir. Özellikle düğünlerde ikram edilir.

TARİFİN ADI : Yaprak Sarması


MALZEMELER Miktarı

kıyma orta yağlı 500 gr.
yaprak asma yaprağı 500 gr.
bulgur veya pirinç (pilavlık bulgur) 500 gr.
kuru soğan orta boy 3 adet
sarımsak 6 diş
biber salçası 1 yemek kaş.
domates salçası 1 yemek kaş.
karabiber 1 tatlı kaşığı
kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı
tuz 1 tatlı kaşığı
su 4 su bardağı
limon 1 adet
domates 2 adet
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 6 kişilik

YAPILIŞI: Yapraklar taze ise bir tencerede haşlanır, salamura ise haşlanmaz. Bir kap içinde kıyma, bulgur (isteğe göre pirinç) ince kıyılmış soğan, ezilmiş sarımsak, biber salçası, domates salçası, karabiber, kırmızıbiber ve tuz karıştırılıp harç yapılır. Tencerenin altına yaprak dizilir sonra hazırlanan harçtan yeteri kadar yaprak üzerine konarak sarılır ve sarılan yapraklar düzenli bir şekilde yerleştirilir. Bir adet limon ve 2 adet domates yuvarlak olarak kesilir yaprak sarmasının üstüne konur, üzerine 4 bardak su ilave edilir. Toprak ortası delikli (dolma kapağı) taş üstüne konur. Yapraklar ve bulgur pişinceye kadar (yaklaşık 45 dakika) orta ateşte pişirilir. Zeytinyağlı olarak
da yapılabilir. Kıymalı olan sıcak, zeytinyağlı olanı da soğuk olarak servis yapılır.

TARİFİN ADI : Erikli Yahni



MALZEMELER Miktarı
Kemikli veya Kemiksiz koyun eti 500 gr.
Dağ eriği (Kurutulmuş) 250 gr.
Kuru soğan (rendelenmiş orta boy) 2 adet
Yağ 2 çay kaşığı
Tarçın 1 çay kaşığı
Şeker, tuz 1 çorba kaşığı

NOT: Kuru erikleri, elin dayanacağı sıcaklıktaki suda 2 saat bekletirseniz, meyve kurutma yönteminin oluşturabileceği istenmeyen kokuları önlersiniz.

[img]Tarifin kaç kişilik olduğu:[/b] 6 kişilik

YAPILIŞI:1) Eti yumurta büyüklüğünde parçalara bölün. Tencereyi üzerine örtecek kadar su koyup haşlayın. 2) Kaynamaya başlayınca, kevgirde köpüğünü (kef) alın. 3) Haşlanınca, eti sudan çıkartın, güzelce süzün. 4) Üzerine rende soğan sıvayın; tuzunu serpin ve tavada yağ ile kızartın. 5) Etin haşlandığı suyu ete ilave eden; tarçın ve şeker katarak kaynatın. 6) Erik kurularını etten artan kızartma yağında kızartın. 7) Et pişince, erikleri ilave edin ve bir taşım daha pişirin. 8) Orta sıcaklıkta servis yapın.
NOT: Garnitür olarak taze soğan kullanılabilir.

TARİFİN ADI : Erişte Pilavı



MALZEMELER Miktarı
Erişte 2 Su bardağı
salça 1 yemek kaşığı
zeytinyağı 1 yemek kaşığı
tuz 1 çay kaşığı
karabiber 1 çay kaşığı
çökelek 200 gr.
tereyağı 125 gr.
su 5 Su bardağı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 kişilik

YAPILIŞI: Önceden hazırlanmış, kesilmiş, kurutulmuş erişte, içine zeytinyağı ve tuz
atılmış kaynamakta olan suya bırakılır, bir müddet kaynatılır. Erişteler pişince ayrı bir kayık tabağa alınır. Tavada tereyağı eritilir, salça ve karabiber ilave edilerek karıştırılır. Çökelek eriştenin üzerine dökülür, tavada hazırlanan süs eriştenin üzerine gezdirilir. Tamamı karıştırılarak özleşmesi sağlanır. İsteğe göre ketçap dökülebilir. Cacık veya ayran ile yenir.

TARİFİN ADI : Şebit-Pilav



MALZEMELER Miktarı
Et Koyun, Hindi, Tavuk 1 kg.
tereyağı 3 çorba kaşığı
salça Domates salçası 3 çorba kaşığı
kırmızıbiber 1 çay kaşığı
karabiber 1 çay kaşığı
tuz 2 çay kaşığı
yeşilbiber 5 adet
domates 3 adet
nohut 1 Su bardağı
bulgur 3 Su bardağı
Et suyu 4 Su bardağı



Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 kişilik

YAPILIŞI: Pilav üzerine dökülecek etin (kebap) hazırlanışı: Bir tencereye iki çorba kaşığı salça tereyağı, önceden hazırlanmış haşlanmış et, kırmızı biber ve et suyu konularak 5 dakika kaynatılır. Pilav: Tencereye 3 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı salça, 3 adet domates, 3 adet yeşil biber hazırlanıp 6 su bardağı et suyu konularak 15-20 dakika süre ile kısık ateşte pişirilir. Pişirilip ve 10 dakika dinlendirildikten sonra pilav tabaklara konularak önceden hazırlanan kebap (et) ve baharat üzerine dökülerek şebit ekmek (yufka) ile servis yapılır. Genellikle yufkaya sarılarak, yanında ayran ile yenilir.


TARİFİN ADI : Sade Kurabiye





MALZEMELER Miktarı
Margarin 250 gr
Pudra Şekeri 250 gr
Un 4 Su bardağı
Vanilya yarım paket
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 10 kişilik

YAPILIŞI: Cam bir kase içerisinde margarin, pudra şekeri ve vanilya iyice karıştırılır. Karışıma un ilave edilerek sert bir hamur elde edilir. Cevizden büyük parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır veya kalıp ile şekiller verilir. Tepsiye dizilir orta harlı ateşte beyaz renkte pişirilir.

TARİFİN ADI : Batırık


MALZEMELER Miktarı
Düğürcük Köftelik Bulgur 4 Su bardağı
ceviz Döğülmüş Ceviz 2 Su bardağı
domates 3 kilo
soğan 2 adet
maydanoz 1 demet
reyhan (fesleğen) 2 dal
Yeşil biber 3 adet
tuz 1 çorba kaşığı
kırmızıbiber 1 çorba kaşıgı

[img]GARNİTÜR OLARAK:[/b]
Haşlanmış lahana yarım kilo
Haşlanmış lahana yaprak yarım kilo
Haşlanmış lahana soğan yarım kilo
Marul 2 adet
domates 7 adet
Yeşil biber yarım kilo

Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 7 kişilik


YAPILIŞI: 1) Domatesler yıkanıp, rendelendikten sonra düğürcük ile karıştırılır. 2) Bu karışım beklerken içine kıyılmış soğan, reyhan, yeşil biber, tuz ilave edilerek iyice yoğurulur. 3) Düğürcükler yumuşayınca cevizi de ilave edilir. 4) Biraz daha yoğurulunca isteğe göre bir kısmı sıkma (köfte halinde) yapılır ve servise sunulur (Sıkmalar soğan puyazı, turşu, domates, salatalık, marul ve biber ile birlikte yenilir). 5) Diğer kısmına soğuk su ilave edilerek iyice ezilir, çorba kıvamına gelince servise hazır olur. 6) Servis yapılırken üzerine ezilmiş ceviz, kıyılmış maydanoz, kırmızı biber ve istenirse tuz da ilave edilerek yenmeye sunulur. Hazırlanmış olan lahana, yaprak, soğan, domates, salatalık gibi sebzeler ile birlikte yenir.

TARİFİN ADI : Etli ekmek
MALZEMELER Miktarı
Kıyma (orta yağlı) 500 gr
soğan 250 gr
yeşil biber 250 gr
domates 250 gr
hamur (az mayalı) 750 gr
tuz 2 çay kaşığı
maydanoz 1 demet
limon 2 adet
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 kişilik

YAPILIŞI: Yarım kilo kıyma çekilir. Soğan, domates, biber satırla ince şekilde kıyılır, et kıyma ile harman yapılarak 100'er gram hamurlar açılır karışık kıyma hamur bezesine serilir. Odunlu taş fırında pişirilip servis yapılır. Fırından çıkan etli ekmeğin üzerine ince kıyılmış maydanoz dökülür, limon sıkılarak yenir. Yanında ayran veya kola içilir.

TARİFİN ADI : Peynirli Börek

MALZEMELER Miktarı

Peynir Kaşar, tulum, bez, taze peynir 500 gr
maydanoz 1 demet
soğan 250 gr
tereyağı 100 gr
tuz 1 çay kaşığı
yumurta 5 adet
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 kişilik

YAPILIŞI: Peynir ince kıyılır soğan, maydanoz da kıyılır peynir ile karıştırılır, hamura serilir. Her hamura 1 yumurta kırılır. Hamur iki taraftan kapaklı olur. Odunla ısıtılan taş fırına sürülür. Üstüne tereyağı sürülüp servis yapılır. Yanında ayran ikram edilir.


TARİFİN ADI : Su Böreği


MALZEMELER Miktarı
Yumurta 6 yumurta
yoğurt 3 çorba kaşığı
tuz yarım çorba kaşığı
un 4 su bardağı
kıyma 500 gr
soğan 1 adet
maydanoz yarım demet
domates 1 adet
karabiber 1 çay kaşığı
tereyağı 3 çorba kaşığı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 10 kişilik

YAPILIŞI: 1) 6 yumurta, yoğurt, tuz ve un ile yoğurularak şertçe bir hamur yapılır. Hamur 10 parçaya ayrılarak üzeri örtülü olarak 15-20 dakika dinlendirilir. 2) Her parça 2 mm inceliğinde açılır. Bir tanesi yağlanmış tepsiye kenarlarından sarkacak şekilde yayılır. 3) Diğer yufkalar dörde bölünerek kaynar tuzlu suda 1 dakika haşlanıp, soğuk su bulunan başka bir kaba alınır. Sonra hafifçe kurulanır. 4) Tepsiye büzgülü olarak serilip, her defasında erimiş yağ gezdirilir. 5) Hamurun yarısı bitince kıymalı iç konur. 6) Kıymalı iç için: Kıyma bir tavada kavrulur, soğan domates ilave edilerek biraz daha kavurduktan sonra maydanoz ve karabiber ilave edilerek ocaktan alınır. Ilınınca kullanılabilir. 7) Kıymalı iç konulduktan sonra diğer yufkalar da aynı şekilde serilip, sarkan parça üzerine çevrilir. Üzeri bolca yağlanıp, fırında kızartılır. 8) Üzerine sadece yumurta sarısı da sürülebilir.


TARİFİN ADI : Bidik





MALZEMELER Miktarı

Un 1 kg
tereyağı 250 gr
yumurta 5 adet
tuz 1 tatlı kaşığı
sıcak 1 kangal
su 3 su bardağı
cüccem (çörekotu) 1 tatlı kaşığı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 kişilik

YAPILIŞI: Un, su, tuz karıştırılarak kulak memesi yumuşaklıında yoğurulur. Hamur bezeler haline getirilir. Bezereler büyükçe alt tarafı geniş, üst tarafı dar olacak şekilde hazırlanır. Eğsiranı ile hafif yan çizgiler çizilir ve üstten basmak suretiyle ortası açılır, yaklaşık 10 cm çapında yuvarlak hale getirilir. Her bezeye 1 yumurta kırılır, tereyağı, sucuk ve çok az cüccem konarak fırına pişmeye bırakılır. Bidik yaklaşık 25 dakika pişirilerek, sıcak olarak servis yapılır. Yanında ayran, kola , çay alınabilir.

TARİFİN ADI : Tahranabaşı
MALZEMELER Miktarı

Kuru soğan 2 adet
Patates 1 kg.
Kuru Reyhan 1 çay kaşığı
Kekik 1 çay kaşığı
Pul Biber 1 çay kaşığı
Kavrulmuş Kuru Kıyma 250 gr.
Yumurta 2 adet
Un 2 yemek kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Sıvı yağı 5 çorba kaşığı
İnce düğürcük 250 gr.
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 kişilik

YAPILIŞI: 1) Patatesleri haşlarız, doğranmış soğan üzerine patatesleri sıcak olarak rendeleriz, tüm
baharatları ilave ederiz. Kuru kıyma (doğranmış), yumurta, un, sıvı yağ ve düğürcük de ilave ederiz. 2) Tüm bu karışımı yaklaşık 5 dakika yoğururuz. Karışımdan küçük bezeler alarak (ceviz büyüklüğünde) çay tabak altı büyüklüğünde yuvarlak olarak elde açıyoruz. 3) Daha önce yağladığımız fırın tepsisine koyarak 175 derece sıcaklıktaki fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişiririz. 4) Sıcak olarak servis yaparız.Yanında ayran veya komposto ile ikram edilir.

TARİFİN ADI : İrmik Helvası



MALZEMELER Miktarı
İrmik 250 gr
Margarin 125 gr
Şeker 500 gr
Çam fıstık 1,5 çorba kaşığı
Süt Yarım kilo
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 7 kişilik

YAPILIŞI:1) Bir tencerede yağ eritilir, içine irmik ve çam fıstığı ilave edilip, hafif pembe kavrulur. 2) Şeker ve süt ilave edilip karıştırılır. 3) Kapak kapatılıp hafif ateşte suyu çekilir. 4) 15 dakika bekletildikten sonra 1 kahve fincanı şeker serpilir. Kapak tekrar kapatılır. 5) Soğuyunca servis yapılır.

TARİFİN ADI : Şekerpare
MALZEMELER Miktarı
Un 250 gr.
Margarin 125 gr.
Pudra şekeri 75 gr.
Yumurta sarısı 2 adet
Limon kabuğu rendesi 1 adet
Vanilya yarım paket
Pudra şekeri 1 tatlı kaşığı
kabartma tozu 1çay kaşığı
şeker 300 gr.
Badem 15 adet
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 10 kişilik

YAPILIŞI:1) Porselen bir kase içerisinde margarin ve 75 gr. Pudra şekeri karıştırılarak beyazlatılır. 2) Karışıma yumurta sarısı, vanilya, limon kabuğu rendesi, elenmiş un ve kabartma tozu ilave edilip yoğrulur. 3) Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp, düzgün toplar yapılır. Biraz yassılaştırıp, yağlanmış tepsiye aralıklı dizilir. Ortalarına kabukları soyulmuş yarım badem konup hafif bastırılır. 4) Orta hararetteki fırında pembe renkte pişirilir. 5) Fırından çıkarıp sıcak iken üzerine yukarıda hazırlanan şurup ılık olarak dökülür. Ocak üzerinde ve hafif ateşte şurubu çektirilir.

TARİFİN ADI : Baklava



MALZEMELER Miktarı
Un 4,5 Su bardağı
Margarin 250 gr.
Yumurta 2 adet
Zeytinyağı 1 çorba kaşığı
Limon suyu 2 tatlı kaşığı
Limon kabuğu rendesi 1çay kaşığı
Ceviz içi (dövülmüş) 2 Su bardağı
Şeker 4 Su bardağı
Tuz 1 çay kaşığı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 10 kişilik

YAPILIŞI:
1) 4 Su bardağı şeker, 4 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu bir tencere içinde kaynatılarak koyuca bir şurup yapılır. 2) 4 su bardağı elenmiş un, 1 yumurta, 1 kaşık zeytinyağı, tuz, 1 kaşık limon suyu, 3/4 su bardağı su ile yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yaş bez altında 15-20 dakika hamur dinlendirilir. 3) Dinlenmiş hamur 30 cm çapında açılıp ortasına yumuşak margarin bohça gibi kapatılır. Bolca unlanıp hamur boyuna açılır. Kitap gibi katlanarak 20 dakika yaş bez altında ve serin bir yerde dinlendirilir. Bu dinlendirilme işlemi 3 kez daha tekrar edilir. 4) Dinlenen hamur 4 mm kalınlığında açılıp karelere kesilir. Ortasına dövülmüş ceviz ve şeker karışımı konulup üçgen olacak şekilde katlanır. Tepsiye dizilip üstlerine yumurta sarısı (?) sürülür. Orta hararetli fırında pişirilir. 5) Fırından çıkar çıkmaz üzerine soğuk şurup dökülür.
Geleneksel
TARİFİN ADI : Tahinli Un Helvası

MALZEMELER Miktarı

Tahin susam tahini 1 kg
Pekmez üzüm pekmezi yarım kg
Un ekmeklik un 1 su bardağı
Su 1 çay bardağı
Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 5 kişilik

YAPILIŞI: 1) Büyük bir tencereye tahin konur, içine unu ilave edip orta harlı ateşte un pembeleşinceye kadar kavrulur. 2) Pekmez ile su ayrı bir kapta karıştırılır ve bir taşım kaynatılır. Pembeleşmiş olan tahinin üzerine kaynamakta olan pekmezin tamamı birden dökülür. Tencerenin ağzı kapatılır. 3) 2 dakika sonra tencerenin ağzı açılır. Orta harlı ateşte yavaş yavaş yağı yüzeye çıkana kadar karıştırılır. Bu süre yaklaşık beş dakikadır. 4) Servise hazır hale gelen pekmezli tahin helvası servis tabağına alınır, kaşıkla şekil verilir, soğuduktan sonra yenir.

TARİFİN ADI : Guymak



MALZEMELER Miktarı
kaymak ravak yağı (krema) 500 gr.
süt 250 ml
un 400 gr.
şeker 800 gr.
su 750 ml
limon suyu 5 ml
bal 50 gr.



Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı:ı 8 kişilik

YAPILIŞI: 1) Kaymak, un ve süt birlikte karıştırılarak pembemsi bir renk alana kadar yarım saat kavrulur. 2) Kavrulan bu karışım orta boy bir tepsiye yayılarak fırında 15 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. 3) Diğer taraftan şeker, su, bal ve limon ile hazırladığımız şurup, fırından çıkan tatlının üzerine sıcak olarak dökülür. 4) Şurup çektikten sonra dilimlenerek servis yapılır.

TARİFİN ADI : Oklavadan Çekme



MALZEMELER Miktarı
Süt 1 su bardağı
Sıvıyağ 1 çay bardağı
Yumurta 3 adet
Su 1 çay bardağı
Un (Kepekli veya yulaflı) aldığı kadar
Nişasta (yufka açmak için) 1,5 su bardağı
Margarin (Üstü için) 250 gr.
İÇ MALZEME:
Fındık 250 gr.
ŞERBETİ İÇİN:
Toz şeker 3 su bardağı
Su 4 su bardağı

[img]Tarifin kaç kişilik olduğu:[/b] 6 kişilik

YAPILIŞI:Hamur malzemesini karıştırıp, tatlı hamurunu yoğurun ve 15 parça bölün. Aldığınız bezelerin her birini nişastayla büyüterek açın. Arasına fındık serpiştirerek çift oklavaya sarın. Sarılan her parçayı tepsiye yerleştirirken büzüştürün. Bitinceye kadar devam edin, bittikten sonra üzerine eritilmiş margarini gezdirin. 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra hazırladığınız ve ılıttığınız şerbeti sıcak tatlının üzerine dökünüz.

Hiç yorum yok: